Hozzávalók: |
Elkészítés: |
10 dkg szalonna, 2-3 közepes vöröshagyma, 2 mokkáskanál pirospaprika, 50 dkg krumpli, só, bors 1-2 zöldpaprika és paradicsom, 20 dkg liszt, 2 tojás, fél csokor petrezselyemzöld |
A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, a töpörtyűt szűrőlapáttal kiemeljük belőle. A vöröshagymákat megtisztítjuk, egyiket igen apróra vágjuk vagy lereszeljük, és a fele szalonnazsíron üvegesre sütjük. A másik hagymát is apróra vágjuk, megfonnyasztjuk, majd a tűzről levéve a pirospaprikát elkeverjük benne. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, az előzőekhez adjuk. 2 liter hideg vízzel fölöntjük, megsózzuk és kis lángon főzni kezdjük. A kicsumázott paprikát meg a paradicsomot karikákra vágjuk, a paprikás lébe szórjuk. A lisztet a tojásokkal és egy kevés sóval összegyúrjuk, majd négy kisebb cipóra osztjuk. Gyúródeszkán minden cipót a lebbencstésztánál is vékonyabbra kinyújtunk, és a szalonnás hagymával megkenünk. Egyenletesen megszórjuk borssal és pirospaprikával is, majd mindegyiket ujjnyi vastag tekercsekre sodorjuk, kb. 5 centi hosszúságúra daraboljuk és megcsomózzuk vagy csak egyszerűen megcsavarjuk, hogy főzés közben ne nyíljon szét. Ha a burgonya majdnem megfőtt, hozzáadjuk a kötött tésztákat és erősebbre vesszük a lángot. A főzés utolsó perceiben meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. Az étel különleges zamatát a bors és hagyma tésztán átfőtt íze adja. Lehet még cifrázni zöldséggel, répával, zellerrel. A tésztából lehet többet is csinálni, kiválóan fagyasztható. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes. |
Ezt így biztos, hogy senki sem főzte még meg.A kötött galuska ilyen dózisban elég 10 adaghoz
Tényleg... Bocsi, javítva.